Sydafrikanske vinarbejdere får norsk pris med dansk islæt

Af: Peter Kenworthy

skaermbillede-2016-12-02-kl-09-51-40

Den sydafrikanske fagforening for vin- og landarbejdere, CSAAWU, har vundet en norsk fagforeningspris, som en direkte konsekvens af en dansk dokumentarfilms afsløring af slavelignende tilstande i dele af den sydafrikanske vinindustri.

Commercial Stevedoring and Allied Workers Union (CSAAWU) har vundet Artur Svenssons internationale pris for faglige rettigheder for 2017, som tildeles af det norske fagforbund Industri Energi. Valget faldt på CSAAWU, efter at juryen havde set danske Tom Heinemanns dokumentar om forholdene i den Sydafrikanske vinindustri, ”Bitre Druer.”

Industri Energi har over 60.000 medlemmer der arbejder inden for olie-, gas-, og jordbaseret industri. Med prisen følger 500.000 norske kroner.

Slavelignende tilstande
Ifølge Leif Sande, der er fagforeningsleder og juryleder for uddelingen af prisen, blev prisen tildelt CSAAWU, for deres kamp imod vinarbejdernes elendige arbejdsforhold.

”De systematiske brud på grundlæggende rettigheder, som præger arbejderne på Sydafrikas vingårde er så omfattende, er der er tale om slavelignende tilstande. CSAAWU gør et fantastisk arbejde med at organisere blandt arbejdstagerne, til trods for meget knappe resurser, udtaler Sande.

Han håber at prisen vil være med til at øge den internationale opmærksomhed om vinarbejdernes situation, og at de penge som følger med prisen vil gøre det muligt for CSAAWU at organisere sig endnu bedre i kampen for anstændige løn- og arbejdsvilkår.

Ifølge generalsekretær for CSAAWU, Trevor Christians, er prisen en stor gevinst, både moralsk og økonomisk.

”Den anerkendelse, som prisen giver os, samt de penge der følger med, vil gøre CSAAWU i stand til i langt højere grad at hjælpe landarbejderne, i deres kamp for ordentlige rettigheder,” udtaler Christians.

Undersøgende journalistik virker
Den norske fagforbund og prisuddelerne blev opmærksom på CSAAWUs kamp, efter at have set dokumentarfilmen ”Bitre Druer” på norsk TV. Filmen afslører slavelignende tilstande på flere vingårde i Sydafrika, skriver de i en pressemeddelelse.

Ifølge den prisvindende danske instruktør af ”Bitre Druer,” Tom Heinemann, er den opmærksomhed som hans film har fået, et godt eksempel på, at dybdeborende og undersøgende journalistik er en nødvendig del af mediebilledet.

”I en verden, hvor fake news og click-helvedet er i foruroligende fremgang, og journalisters troværdighed konstant er under pres, er jeg utrolig glad for at ’old school’ undersøgende journalistik kan ændre en virkelighed, der i alt for mange år har været gældende,” siger Heinemann.

”Det norske Vinmonopolet er – som en konsekvens af filmen – for tiden på en længere inspektionstur i Sydafrika og myndighederne har strammet gevaldigt op på kontrollen med vingårdene. At fagforeningen CSAAWU nu også får en pris fra deres norske kolleger, er for mig endnu et eksempel på, at det nytter at fortælle de historier, som så mange ønsker ikke vil have frem.”

Danske supermarkeder droppede vin 
Heinemanns film havde tidligere, sammen med en CSAAWU-strejke og -kampagne, pres fra organisationer som danske Afrika Kontakt, og avisoverskrifter over hele verden, ført til at danske supermarkedskæder som COOP og Dagrofa droppede vin fra en af de vingårde som blev stillet i et dårligt lys i filmen, Robertson Winery.

Filmen er nemlig også blevet vist på DR2, og har fået stor opmærksomhed herhjemme, ligesom den har fået stor omtale i medierne i Sydafrika.

De lokale myndigheder i Western Cape-provinsen i Sydafrika følte sig derfor presset til mere dybdegående at undersøge hvad landbrugsministeren i Western Capes provinsregering kaldte ”uacceptable” og ”uetiske” forhold på vingårdene i Western Cape-området.

Filmen havde blandt andet dokumenteret elendige arbejds- og boligforhold, ulovlig brug af farlige sprøjtegifte, samt lønninger under mindstelønnen på cirka 4000 kroner om måneden.

Tidligere har både Human Rights Watch, den internationale arbejdsorganisation ILO, og andre organisationer draget lignede konklusioner om ”apartheid-lignende forhold” i rapporter om den sydafrikanske vinindustri.